Mu lemmikrestoran Tokyos, Kōtarō

Nimi: Kōtarō e. 高太郎

Asukoht: Shibuya, Sakuragaoka 28-2

Telefon: 03-5428-5705

Avatud: E-L 18:00-02:00

 

Kuna sel kitsal Sakuragaoka tänaval on enamik maju imepisikesed, siis on alguses seda restorani raske silmata, kuid kui otsida märki 高太郎, mis on kirjutatud riisipaberist lambikesele, siis leiab tugeva, kuid vaevumärgatava liugukse.

Shibuya jaamast ainult mõneminutise jalutuskäigu kaugusel, Cerulean Tower hotelli taga, on huvitav mees nimega Kōtarō avanud omanimelise restorani. Sisenedes leiad eest võimsa puidust viiemeetrise leti, mis telliti, kuna Kōtarōle meeldib toidutegemise ajal klientidega suhelda. Leti otsas ilutseb armas vildakas bonsai. Letitaga istuvad inimesed saavad ka tasuta meelelahutust, jälgides kokkade meisterlikke tegemisi nii pliidi ees kui ka lõikelaua taga. Ma eelistangi minna restorani enne avamist, et saaksin imetleda kokkade ettevalmistusi nagu näiteks erinevate kalade ja molluskite puhastamist, sashimi viilutamist ja muid täpsust nõudvaid tegevusi. Restorani värvigamma on looduslähedane (puit, beežid ja hallikad toonid) koos roostevaba metalliga. Valgus on sume ja hubane – kahjuks ei soosi see amatööridel ilusate fotode saavutamist (välk pole lubatud). Kogu atmosfäär on lõbus, avatud ja sõbralik – saal on alati täis naeru ja omavahel võõrad kliendid lahkuvad enamasti sõpradena.

Menüü on kaiseki ryōri e. mitmekäiguline Jaapani menüü, millest klient saab valida valmis komplekti (kōsu) või tellida tooteid eraldi. Põnev on jälgida kuidas sealsamas avatud köögis valmib kõik su silme all: grillitud kala, aurutatud juurviljad, õlispraetud mereannid jpm. Menüüsid on ainult üks, mis on pisike must tahvlike, kuhu kriidiga jaapani keeles peale kirjutatud (enamasti kiirelt ja käsikirjas kirjutatud, seega ma enmasti sealt midagi eriti välja ei loe). Parim viis ongi lasta Kōtarōl endale ise menüü teha: “osusume no kōsu ha nani desu ka?” e. millist komplekti soovitate?) Mu lemmikroaks on kindlasti kuuma seesamiõliga ülevalatud minisardiinide ja hakitud rohelise sibulaga tofu, kus mitmed erinevad maitsed lihtsalt sobivad nii hästi kokku!

Jookidest saab selles restoranis proovida väga head valikut sakesid, kuid mina eelistan tavaliselt umeshūd (ume vilja vein), Sapporo õlut või shōchū kokteile. Umeshū tõlgitakse tihti eesti keelde kui ploomivein, kuid tegelikult ei ole ume ploom, ega ka aprikoos – see on kahe vilja vahepealne – kõva ja hapu kiviga vili, mida niisama puuviljasnäkina ei sööda. Umest tehakse lisaks alkoholile ka kuulsat marineeritud umeboshit, mis on ka kindlasti mu lemmikmaitsetest – olles soolane ja hapu samal ajal sobib ta hästi erinevate roogade kõrvale väikeseks vahepalaks või ka lihtsalt riisi juurde. Shōchū on aga riisi, odra või maguskartuli põhjal valmistatud destilleeritud jook, kus alkoholi umbes 25%. Seda juuakse vastavalt hooajale kas kuumalt, toatemperatuuril või jääga. Kui on tegemist kvaliteetse shōchū-ga eelistan seda jääga, kui on tavaline tase, siis joon seda chūhai stiilis ehk mingi karastusjoogiga või sidruni-greibiga. Eriti maitsev on nama remon sauaa e. shōchū mullivee ja värskelt pressitud sidruniga, mis tuuakse lauda koos tsitrusepressiga ja klient pressib oma sidruni joogi sisse ise. Ka meil Sushimonis on hetkel sarnast kokteili võimalik kokteilireedetel tellida.

Kōtarōga kohtusin ma 7 aastat tagasi restoranis Kan, kus ta oma karjääri üle 10 aasta tagasi alustas. Huvitav on see, et temast pidi saama majandusinimene, kuid Kanis töötades hakkas talle kokandus meeldima ja ta jättis õpingud pooleli. Ta ei ole just traditsiooniline jaapani kokk, vaid palju reisinud (India, Iraan), avatud silmaringiga, pikakasvuline ja väga karismaatiline mees. Jaapani kokad peavad lisaks tavapärastele tööülesannetele olema ka head suhtlejad, sest avatud köögiga restorane on palju. Kōtarō on meister mõlemas ja eks seetõttu oligi tal piisavalt klientuuri avada ka omanimeline koht. Praegu peab tema juurde koha reserveerima umbes 2 nädalat ette, kuid peale nö. “prime time’i” on võimalik ka ilma tellimuseta laud saada.

Muideks uskumatu kui palju tema ja ta meeskond töötavad!! Nad alustavad iga päev kell 11 hommikul ettevalmistustega ja siis avavad alles õhtusöögiks 18 ajal ning kuna nende restoran asub Shibuyas, mis külastajatest kubisev ka öösel, siis on nad avatud kuni kell 2ni öösel, pluss koristamine ja seda 6 päeva nädalas ning naeratusega!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s