Jaapani toorained, vetikad

Merevetikad e. kaisō on sajandeid moodustanud olulise osa Jaapani köögist. Kaasajal kasutatakse samuti igapäevaselt hulgaliselt vetikaid. Neist levinumad on järgmised kolm:

Kombu

Kombu on lehtadruliste sugukonda kuuluv söödav vetikas, millest 90% on kultiveeritud. Jaapanis on suurim kasvatuspiirkond Hokkaidō saar.

Kasutamine:

Kombut kasutatakse enamasti supileeme valmistamisel ja ka sushiriisi keetmise juures. Geneetiliselt muundatud E. coli bakter saab muuta kombu etanooliks ja seetõttu saaks kombust valmistada näiteks biokütust.

Omadused:

Ta on rikkalik umami poolest. Sisaldab ka palju joodi, mis on vajalik organismi arenemiseks ja parandab kilpnäärme tööd.

Inglise keeles: kombu

Jaapani keeles: kombu, konbu 昆布

Kombu kogumine ja töötlemine erinevatel aastaaegadel.

Wakame

Wakame e. undaria pinnatifida on Aasias laialt levinud söödav vetikas, mis on Aasias kasulik ja armastatud toiduaine, kuid murelapseks mitmel pool mujal maailmas, kus ta ohustab juba kohalikke liike.

Kasutamine:

Erinevate suppide sees ja ka tofu juurde. Eestis saadaval kuivatatuna või soolatuna. Sushimonis pakume maja poolt misosuppi wakame vetikaga ning menüüd on ka maitsev wakame goma e. seesami vetika salat. Ta paljuneb kahjuks aga liiga kiiresti ja on levinud juba Uus-Meremaa ja Ameerika Ühendriikideni. Uus-Meremaal on wakame kuulutatud soovimatuks organismiks, mis saabus sinna ilmselt mõne laeva külge kinnitatuna.

Omadused:

Rohelist värvi. Magusapoolne maitse ja limajas pealispind. Sisaldab ka eikosapentaeenhapet (Omega 3 rasvhape). Wakamel on üks kõrgemaid kalori ja toitaine suhteid – nii sisaldab 1-2tl wakamet 3.75–7.5 kcal ja annab seejuures 15–30 mg Omega 3 rasvhappeid. Wakame sisaldab ka rohkelt kaltsiumi, joodi, tiamiini ja niatsiini.

inglise keel: wakame

jaapani keel: wakame 若布

Väike videoreportaaž Ameerikasse ja mujale sissetungivast wakamest.

Nori

Nori on söödav vetikas, mida kultiveeritakse merel, metallrestide abil. Idandamisest koristamiseni kulub 45 päeva.

Kasutamine:

Kõige levinud kasutusviis on sushi ja onigiri (sushiriisipallike täidisega) valmistamiseks, kus nori on kuivatatud, pressitud ja röstitud (yakinori). Lisaks valmisatakse norist ka pisemaid suupiste lehekesi, mis on maitsestatud sojakastme, suhkru või vürtsidega (ajitsukenori). Noriribadega saab kaunistada ka erinevaid roogi.

Omadused:

Nori imab lihtsalt vett ja seetõttu lisatakse pakendamisel niiskustimavad kuulikesed. Nori sisaldab kuskil 1/3 kiudaineid ja 1/3 valke. Lisaks sisaldab nori rohkelt joodi, karotiini, vitamiine A, B ja C, samuti suurel hulgal kaltsiumi ja rauda.

inglise keel: nori, laver

jaapani keel: nori のり

Nori kogumine ja töötlemine.

Hijiki

Hijiki on sargassum fusiforme, syn. hizikia fusiformis söödav vetikas, mis kasvab metsikult kivisel rannikualal mitmel pool Aasias. Mitmed toiduohutusametid on tarbijatel soovitanud vältida hijiki merevetikate tarbimist, sest katsetulemused on näidanud, et anorgaanilise arseeni tase oli oluliselt suurem kui muud liiki merevetikatel.

Kasutamine:

Kasutatakse kuivatatult, soolatult, keedetult ja marineeritult.

Omadused:

Hijiki sisaldab kiudaineid ja mineraalaineid, nagu raud, kaltsium ja magneesium. Kiudained on head soolestikule ja rauda aitab vältida aneemia tekkimist. Hijikis on hea kaltsiumi ja magneesiumi tasakaal. Suhe kaltsiumi ja magneesiumi vahel on 2-1.

inglise keel: hijiki

jaapani keel: hijiki ヒジキ, 鹿尾菜 or 羊栖菜

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s